Brazilië scoort met 27 moorden op 100 duizend inwoners niet alleen torenhoog in de moordstatistieken, ook ontvoeringen zijn er aan de orde van de dag. Reden voor veel prominente WK-gangers om duizenden euro’s te besteden aan beveiliging.
De meeste eerbare Brazilianen lijken gezien de protesten niet heel blij met het peperdure WK voetbal. En ook een fors aantal criminelen, zoals de drugbendes in de favela’s, hebben er vooral last van omdat de politie hun sloppenwijken (tijdelijk) heeft ‘gepacificeerd’.
Maar voor ontvoerders is het WK Voetbal een kans. Hordes hoogwaardigheidsbekleders, rijke profvoetballers en zakenlui en hun families komen vanuit de hele wereld wedstrijden bezoeken. Veel nieuwe doelwitten dus.
Brazilië wordt steevast genoemd als één van de landen waar je het meeste risico loopt ontvoerd te worden. Aan betrouwbare cijfers is bijna niet te komen, maar dat het al jaren een probleem is, leidt geen twijfel, zo blijkt uit dit artikel van de BBC over de ontvoeringsindustrie in São Paolo uit 2006.
De voetballers en hun familie zelf – in Brazilië zijn beiden een gewild doelwit – worden tijdens het WK waarschijnlijk zorgvuldig afgeschermd. Maar die vlieger gaat niet op voor bezoekers.
WK marketing en netwerken
Het wereldkampioenschap trekt niet alleen fans, maar ook veel zakenmensen, hun contacten en politici naar Brazilië. Het WK Voetbal is ook een beetje het WK Marketing en het WK Netwerken.
De angst voor ontvoering heeft veel van deze rijkere bezoekers ertoe gebracht extra geld te spenderen of te reserveren voor beveiliging. Ze vertrouwen in elk geval niet op het leger en de 170.000 man politie die Brazilië tijdens de WK inzet. Ze huren privé-beveiliging in.
iJet, een beveiligingsbedrijf dat vooral veel multinationals als klant heeft, schat dat er tussen de 30.000 en 60.000 boekers zijn die duizenden euro's per persoon uitgeven aan beveiliging, zo schrijft CNN Money. Een bedrijf als iJet is gespecialiseerd in onderhandelen als iemand is ontvoerd, maar ook in persoonsbeveiliging en het evacueren van klanten in noodsituaties, vaak per helikopter.
Risico voor gewone supporters
Ook Oranje-supporters moeten oppassen. De kans dat ze het slachtoffer worden van klassieke ontvoering, dat wil zeggen van straat geplukt en vastgehouden voor losgeld, is niet heel groot. Maar buitenlanders lopen wel het risico slachtoffer te worden van 'express kidnapping', de lichtere variant van ontvoering, zo valt te lezen op de site van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
In het geval van een express kidnapping word je enkele uren of een paar dagen vastgehouden en gedwongen zo veel mogelijk geld te pinnen. Is het bedrag dat je maximaal kunt pinnen bereikt, dan kun je ook nog de pech hebben dat je ontvoerders met je gaan winkelen. Overbodig te zeggen dat zij de producten krijgen en jij degene bent die betaalt.
De derde variant van ontvoering is de virtuele variant. In dit geval wordt een familie opgebeld met de mededeling dat een van hun dierbaren is ontvoerd. Hoewel een fabeltje, stinken veel mensen er toch in. Om het verhaal overtuigend te maken, maken de 'ontvoerders' namelijk gebruik van opnames van huilende kinderen en om hulp schreeuwende mensen. De kans dat je als buitenlander slachtoffer wordt van deze oplichterij is klein, maar uitgesloten is het nooit.
Lees ook
WK Voetbal: dit zijn de duurste en goedkoopste teams
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl